Dit moet u weten over Human Resource Management-software

Geplaatst op

Het succes van een organisatie valt of staat met het personeel. Zij zijn immers degenen die de bedrijfsdoelstellingen en bijbehorende missie en visie moeten naleven en uitstralen richting de eindklant. Het is dus van cruciaal belang om goed met het personeel om te gaan. En daarom vertrouwen veel bedrijven inmiddels op passende software voor Human Resource Management, ook wel bekend als HR(M).

HRM: een definitie

Human Resource Management (HRM) kent verschillende facetten. Enerzijds gaat het om het beheren van personeelszaken zoals het contract, salariëring en de persoonlijke ontwikkeling van de medewerker. Maar HRM gaat ook over het beheren van bedrijfsmiddelen; welke medewerkers hebben bijvoorbeeld een laptop of auto van de zaak? Vaak maakt HRM-software onderdeel uit van het overkoepelende ERP-systeem.

HRM-software: de functies

HRM-software helpt bedrijven om alle personeelszaken en bijbehorende middelen overzichtelijk in kaart te brengen. Wij zetten alle functionaliteiten van het Human Resource Management-systeem overzichtelijk op een rij.

Competentiemanagement. Het is belangrijk om als werkgever te weten waar uw individuele medewerkers in excelleren, maar ook waar nog eventuele ruimte voor verbetering ligt. De ontwikkeling van uw personeel is namelijk ook in uw eigen belang; u hoopt dat men zo lang mogelijk bij u blijft werken en dat ze tegelijkertijd hun vaardigheden ontwikkelen, zodat ze nog meer waarde voor uw bedrijf kunnen leveren.

Dit onderdeel van het HRM-systeem gaat over het beheren van deze ontwikkeling. Men kan per medewerker inzien welke trainingen/interne opleidingen zij hebben afgerond, maar het verschaft ook toegang tot bijvoorbeeld een beoordelingsgesprek, waarin sterktes en zwaktes van de medewerker werden blootgelegd.

Bedrijfsmiddelen. Het is voor bedrijven van cruciaal belang om duidelijk zicht te hebben op de middelen die het in beheer heeft. Denk hierbij aan resources zoals laptops, bedrijfsauto’s en mobiele telefoons/tablets. Als een werknemer het bedrijf verlaat, moet u wel kunnen inzien over welke middelen zij beschikken en ze dus moeten inleveren.

Prestatiebeheer. Sommige bedrijven werken met beloningen op basis van de prestaties die het personeel levert. Dit is bijvoorbeeld voor verkoopmedewerkers heel gewoon: als ze een bepaalde sales-doelstellingen hebben behaald, krijgen ze een bonus uitgekeerd. Deze module stelt de HR-afdeling in staat om deze progressie bij te houden.

Algemeen personeelsbeheer. Een cruciaal onderdeel van het HRM-systeem. Hierin vindt men alles over de individuele medewerker terug, van vakantie-/ziektedagen tot salarisadministratie.

Lees ook: “3 manieren waarop uw HR-afdeling kan profiteren van AI

Het Applicant Tracking Systeem (ATS)

In de vorige paragraaf over de functies van het HRM-systeem hebben we één belangrijk onderdeel bewust weggelaten: recruitment. Dat komt omdat deze module niet altijd onderdeel uitmaakt van het HRM-systeem. In plaats daarvan vertrouwen veel bedrijven op het zogeheten ATS-systeem.

ATS staat voor het Applicant Tracking System, voor sommigen wellicht beter bekend als het recruitmentsysteem. Het ATS wordt gebruikt om het wervingsproces en de interacties met potentiële kandidaten te beheren en automatiseren. Hierdoor wordt het algehele werving- en selectieproces zo efficiënt mogelijk ingericht. Iets waar niet alleen de organisatie, maar ook de kandidaat van profiteert. De ware kracht van het ATS is dat het bepaalde administratieve werkzaamheden over kan nemen en rapportages/analyses van recruitmentprocessen kan opstellen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site besteden we aandacht aan interessante onderwerpen uit de juridische wereld. Lees ze allemaal!

 

Contactgegevens

Via info @ onterechtbekeurd.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden